Minska smittorisken vid hemleveranser

Daniel Revesz
2020-03-27

I och med att många stannar hemma så är det extra högt tryck på e-handeln just nu. Många butiker meddelar att de har svårt att hinna med och att det är längre leveranstider än vanligt vilket vittnar om det förändrade köpbeteendet de senaste veckorna. Många väljer förmodligen att beställa hem varor framför att handla i en fysisk butik för att minska smittorisken, men hemleveranser är tyvärr inte helt fria från risk.Många butiker och budfirmor är väldigt noga med hygien och följer riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och WHO när det gäller hemleveranser. Det finns dock inga garantier för att personen som levererar varorna följer samma standard. Därför är det viktigt, speciellt för dig som tillhör en riskgrupp, att ta emot beställningen på ett sätt som minimerar kontakt och smittorisk.


Vad kan jag göra för att minska smittorisken vid hemleverans?

  • Undvik direktkontakt. Det är vanligt att butiker och budfirmor ger kunden valet att få varorna lämnade utanför dörren så utnyttja det alternativet om möjligt. Se vilka alternativ du har när det gäller signering och undvik exempelvis de handdatorer som många budfirmor använder sig av om möjligt.
  • Tvätta händer efter att du tagit emot varorna och packat upp dem.
  • Tänk på att det finns en risk att viruset lever kvar på förpackningen. The World Health Organization (WHO) och U.S Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppger att sannolikheten att få viruset från en förpackning eller andra leveransvaror är låg. I skrivande stund indikerar forskningen att viruset kan leva upp till 24 timmar på en kartongyta, med är fortfarande oklart hur länge viruset kan leva på andra material och hur temperatur kan påverka, så ta det säkra före det osäkra.


Sköt om er!

/Daniel