Påmindgängets tips för att klara av att jobba hemifrån

Daniel Revesz
2020-03-30
Om du, likt oss på Påmind, har turen att du kan fortsätta jobba hemifrån under dessa turbulenta tider så kanske du också har märkt att hemarbete kan vara lite av en förbannelse. Är man van att lämna hemmet större delen av dagen så kan det vara tufft att tvingas stanna hemma. Därför har jag luskat fram mina kollegors bästa tips när det kommer till att jobba hemifrån. Kanske börjar du föredra att jobba hemifrån efter att ha tagit åt dig av dessa tips?

Alexandra, Developer

"För att variera mina dagar lite, så har jag nu börjat leta mig fram till gamla Spotifylistor som jag inte har lyssnat på på flera år. Jättekul att återupptäcka musik som man har glömt bort lite. Dessutom kommer det massa nytt på Soundcloud, eftersom de flesta artister inte är ute på turné och sitter i sina studios och delar med sig av sina skapelser. På helgerna livestreamar jag spelningar från olika klubbar. Om man gillar techno som jag, så sänder de live från olika klubbar i Berlin tex https://unitedwestream.berlin/. Men även klubbar i Sverige sänder live på helgerna."


Johan, Developer

“Det jag tycker är absolut viktigast när jag jobbar hemifrån är en ordentlig arbetstation. Livet är för kort för att sitta 8 timmar om dagen vid köksbordet på en trästol så om du kan så skaffa ett ordentligt skrivbord och en bekväm kontorstol.


Paul, CTO

Bädda sängen, klä på dig vanlig kläder som du skulle haft på jobbet och sätt dig på en avsedd arbetsyta.


Ebba, Marketing & Communications

Det viktigaste för mig för att må bra när jag jobbar hemifrån (och som kanske är ganska självklart) är att få till några former av rutiner. Jag älskar att starta dagen med ett träningspass, nu när börjar bli ljusare och varmare brukar jag börja dagen tidigt med en springtur ute. Det känns tufft att komma igång, men det är verkligen värt känslan efter! En ganska självklar grej som jag också tycker gör mycket är att byta om från dina "hemmakläder" och till jobbkläder. Jag försöker också komma ut på en långpromenad på lunchen och få lite frisk luft. Och sist men inte minst är det också viktigt att få lite social stimulans. Kanske ett spontant möte med några kollegor, eller varför inte ringa upp en kompis och snacka lite!


Kevin, Developer

Always start your day with making your bed. That way you have already accomplished something and have momentum coming into your day.


Lilly, Operations

När man jobbar hemifrån är det viktigt att kunna skilja på jobb och avkoppling; så försök följa en vanlig arbetsrutin med schemalagda pauser för lunch, promenader och fika. Annars är det lätt att man jobbar lite hela tiden och då kan det bli svårt att slappna av! Om möjligt; ta en lunchpromenad! Även om du bara hinner med ett varv runt huset kan det vara ett bra sätt att tvinga dig själv att ta en paus. Eftersom vi nu går miste om den där viktiga vardagsmotionen man får när man tar sig till jobbet, är det kanske extra viktigt att komma ut och röra på sig lite.


Nils, Developer

Ha lite karaktär, jobba samma tider som du brukar göra när du går till jobbet. Glöm inte att ta rast ibland, ingen är särskilt produktiv efter att ha stirrat in i en skärm 5 timmar i sträck. Viktigast av allt, stäng aldrig av kaffebryggaren!


Anton, Developer

När man jobbar hemifrån är det lätt att allt blandas ihop till en enda smet - arbete övergår i en chatt på sociala medier, som i sin tur övergår i lite disk, och så tillbaka till jobbet igen. Det är skönt att ha den friheten, men hemlivet kan lätt ta över. Sådana dagar kan det underlätta bestämma sina kontorstider och vad de innebär. Mina kontorstider innebär att inga sociala medier får vara öppna på datorn förutom på lunchpausen. Om jag börjar titta på Facebook på kontoret så slutar jag snabbt tack vare miljön jag sitter i, men hemma är det lätt att det drar ut på tiden. När arbetsdagen sedan är över måste jag stänga alla jobbrelaterade program, så att jag inte fortsätter halv-jobba så fort jag sätter mig vid datorn.