Vanliga jobbfrågor relaterade till coronakrisen

Ebba Albråten
2020-03-26

Det nya Coronaviruset har såklart väckt många frågor kring hur vårt samhälle kommer påverkas, och kanske är du orolig för hur det kommer påverka din arbetssituation. Vi har därför gjort en sammanställning över vad fackförbunden Kommunal och Unionen har gått ut och meddelat sina medlemmar, som vi hoppas kan hjälpa dig!

Kan en arbetsgivare bortse från uppsägningstid om jag sägs upp på grund av Coronakrisen?

Nej, som utgångspunkt gäller samma uppsägningstid som ditt avtal avser om du och din arbetsgivare inte kommer överens om något annat.

Vad gäller om jag är sjukskriven hemma?

Kolla upp och se om du kan ansöka om sjuklön, sjukpenning eller smittbärarpenning.

Vad innebär smittbärarpenning?

Du kan få smittbärarpenning om du måste avstå från att arbeta på grund av att en läkare har bedömt att du är eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom, som exempelvis Corona.

Kan jag kräva att få jobba hemma pga att jag är orolig för att bli smittad?

Om du är orolig för att vara på din arbetsplats på grund av pandemin kan det vara bra att prata med din arbetsgivare om din oro. Ni kanske kan komma fram till en lösning som passar för dig, trots att det inte är hemmajobb som gäller för er? Men du kan inte kräva att få jobba hemifrån, det kan ses som arbetsvägran och du kan då riskera allvarliga konsekvenser som uppsägning.

Vad händer om det företaget jag jobbar på går i konkurs?

När ett företag går i konkurs tillsätts en konkursförvaltare. Den kan då besluta om lönegaranti som innebär att du får kompensation för utebliven lön, som länsstyrelsen betalar om det blir aktuellt.

Vad gäller för mitt försäkringsskydd som jag har via arbetsplatsen då när jag jobbar hemma?

När du jobbar hemifrån så skiljer sig försäkringsskyddet något. Det vill säga, om du råkar ut för en skada på kontoret som inte har med ditt arbete att göra så täcker försäkringen det. Men för att du ska täckas av ditt försäkringsskydd som du har via jobbet i hemmet, behöver din skada direkt vara relaterad till ditt arbete.

Kan jag bli tvungen att ta semester nu när man inte kan vara på kontoret?

Kort och gott, nej. Din arbetsgivare kan inte tvinga dig till semester eller obetald ledighet. Din arbetsgivare kan däremot be dig att stanna hemma, men med lön.

Jag har en bokad semester till Spanien i sommar, kan min arbetsgivare bestämma att jag inte får åka dit pga risken att bli smittad?

Nej, din arbetsgivare får inte lägga sig i vad du ska göra på din fritid och kan således inte bestämma vart du ska åka på semester. Det handlar helt enkelt om sunt förnuft och att följa de rekommendationer som ges.

Vad är det som gäller för VAB?

Du har inte rätt till någon ersättning om du är hemma med ditt barn för att du är rädd för att ditt barn ska bli sjukt eller ska smitta andra. Men du har självklart rätt till ersättning om ditt barn är sjukt, om barnet är smittbärare eller om du är sjuk. Om du misstänker att ditt barn kan sprida smittan utan att vara sjukt kan du få en bedömning av en läkare som kan skriva ett intyg. Du kan då även få ersättning för det. Under Corona pandemin finns det även en tillfällig regel som innebär att du inte behöver ha ett läkarintyg efter 8e sjukdagen.

Kan min arbetsgivare tvinga mig att vaccinera mig om vaccin tas fram?

Nej, det kan din arbetsgivare inte göra.

Vad händer med mig som jobbar inom skolan om den stängs?

Om du jobbar i en kommunal eller offentlig skola så kan du bli omplacerat till annat arbete inom kommunen.

Jag jobbar på ett privat företag, kan jag bli omplacerad?

Det kan bli aktuellt, om möjligheten finns. Det kan då handla om ”utlåning” till ett annat företag, men det är något som du själv måste godkänna.