5 tips på vad du kan tänka på när det gäller din ekonomi

Emanuel Persson
2020-03-27

5 tips på vad du kan tänka på när det gäller din ekonomi

Coronakrisen kan komma att påverka många människor och deras privatekonomi. Därför har vi samlat några snabba tips på vad du kan göra idag för att sänka dina kostnader.

1. Börja med att sätta grunden för en hållbar hushållsekonomi. Använd dig av konsumentverkets budgetkalkyl för att få en överblick över dina kostnader och vad som är en rimlig budget för ditt hushåll.

2. Om du har bolån bör du kontakta din bank för att se om du har möjlighet att få amorteringsbefrielse. Nordea kommer exempelvis att erbjuda mindre företagskunder och privatpersoner lån som är amorteringsfria upp till sex månader. Även Swedbank erbjuder sina kunder att ansöka om amorteringsfria lån med anledning av Coronautbrottet.

3. Eftersom att Sverige är ett land som är beroende av export och även import när det kommer till matvaror, så kanske priserna på en del matvaror går upp. Så försök att vara ännu mer noga med att storhandla och utnyttja rabatter. Ett bra hjälpmedel kan vara tjänster som matpriskollen.se som samlar alla matbutikers reklamblad varje vecka.

4. Du som sparar för framtiden (3 år eller mer) behöver inte gripas av panik utan sitta lugnt i båten. Se till att du har en riskprofil som passar dig och som du känner dig bekväm med, men sälj inte av ditt innehav för att du får panik.

5. Vi vill även passa på att tipsa om att se över dina återkommande kostnader och avtal. Med Påmind kan du exempelvis få hjälp med att sänka dina kostnader genom bland annat omförhandling av dina avtal. Men du kan även själv se över ditt konto och vilka prenumerationer som du kanske inte har behov av eller har glömt bort.