Elpriserna spås bli rekorddyra i vinter - så kan du sänka ditt elpris

Emanuel Persson
2022-08-15

Så kan du sänka ditt elpris

I början av augusti uppmättes det hittills högsta elpriset någonsin i södra Sverige. Elpriset spås fortsatt stiga under hösten och vintern. Enligt experter kan vi få betydligt högre elpriser än förra året, då villor i Stockholm väntas få elräkningar på så mycket som 70 000 kr istället för 20 000 kr som under en vanlig säsong. 

Situationen i Europa är en stor anledning till de höga elpriserna vi ser just nu. Så länge kriget i Ukraina pågår kommer gaspriserna och därmed elpriserna fortsatt vara höga. 

Vad kan man då göra som privatperson för att hålla nere sina elkostnader och spara pengar? 

  • Det som slukar mest el i en bostad är inte vitvaror eller lampor. Om du vill påverka din användning går majoriteten av elförbrukningen till att värma upp huset, man kan även försöka spara på varmvattnet.
  • Fast eller rörligt pris? Vi rekommenderar i dagsläget endast rörligt elpris, då det fasta elpriset speglar prisuppgången och är väldigt dyrt teckna just nu.
  • Om du har en låg förbrukning (vilket man ofta har om man bor i lägenhet) brukar vi rekommendera elavtal som har en lägre månadsavgift.
  • Om du har en hög förbrukning kan det vara en bra idé att välja ett elbolag där du kan följa priset och anpassa din förbrukning efter när det är som billigast. Vi erbjuder elavtal som har detta upplägg, samt elavtal som inte har några påslag på elen, vilket gör att du som förbrukar mycket kan spara pengar.
  • Låt Påmind pressa dina priser! Vi omförhandlar alltid ditt elavtal hos din nuvarande elleverantör först, så att du får chansen till lojalitetsrabatter och slipper byta leverantör.

Vi finns här för att hjälpa dig till de bästa förutsättningarna för att hålla nere din elkostnad i vinter. Tveka inte att kontakta oss om du vill att vi hjälper dig att se över ditt elavtal!