Unga bolånekunder har sämre koll på bolånepasset

2023-03-02

Unga bolånekunder har sämre koll på bolånepasset

Intresset för att flytta bolån ser ut att öka, från låga nivåer. Mest påtagligt är intresset i storstäderna. Där har 1 av 5 använt bolånepasset (amorteringsunderlaget) senaste åren. Det visar färska siffror från Demoskop som intervjuat 1043 bolånare, beställt av oss på Påmind.

Samtidigt märks att bekymmersamt få har koll på bolånepasset. Kravet kan låsa bolånekunder. Särskilt unga känner sig hämmade. Ändå kan bolånepasset i handen avsevärt stärka förhandlingsläget för bolånekunden.

Kravet på bolånekunder att ha bolånepass (amorteringsunderlag), sedan 2016, har inte slagit igenom. Inte ens bland de mest intresserade, yngre medelålders är det fler en av fem som begärt bolåneflytt. I landsorten är siffran mer blygsamma en av tio. Bara det knepiga namnet amorteringsunderlag är antagligen ett hinder, som vi istället väljer att kalla för bolånepass.

De som tagit ut sitt bolånepass återfinns mest i landets storstäder. Där jämför 4 av 10 sin gamla boränta med en annan bank. Det är dubbelt vanligare än i Norrland där endast 2 av 10 jämför bolån. Lärdomen är enkel: Ta ut ditt bolånepass, så är du beredd. Det ger dessutom antagligen lägre boränta i din gamla bank. Om inte annat är det bara att flytta lånet, för att sänka räntan.

Läs mer om hur du skaffar ett bolånepass här.

Peter Sjödahl, VD