Tips för att du ska kunna slappna av på din semester

Ebba Albråten
2018-12-18

Hur du slappnar av på din semester

Har du svårt att varva ner under ledigheten? Vi har samlat några tips till dig så att du kan njuta maximalt av dina lediga dagar!

Vi kan nog alla känna igen känslan: 

Ledigheten närmar sig och du räknar ner dagarna tills du kan sova ut utan att ställa väckarklockan, sträckkolla serier, läsa en bok...ja helt enkelt bara göra vad du känner för. 

Men när ledigheten väl inträffar känner du en tomhet. Lyckokänslan av att det är semesterdags och att du nu äntligen får tid till att varva ner inträffar inte. Du känner dig snarare stressad över allt som ska hinnas med. Eller snarare allt du "borde" göra nu när du är ledig. 

Vi har samlat ihop några riktiga toppentips som vi tror kan hjälpa dig att slappna av ordentligt under din ledighet!

Starta i smyg...

Försök att varva ner redan några dagar innan du går på semester. Ta kortare pauser ofta och försök att ta en lunchpromenad ute i friska luften. Kanske kan du unna dig att sova lite extra på morgonen? Du bör inte heller lägga de tyngsta arbetsuppgifterna till veckan innan semestern.

Gör motsatsen

När du väl går på semester kan det vara bra att få tydlig kontrast till din vardag. Det vill säga, gör nästan tvärtom mot vad du brukar göra. Om du har en stressig vardag där du är väldigt aktiv, kan du försöka att ta det extra lugnt och inte planera in så mycket. Har du ett stillasittande jobb kan det vara en bra idé att du försöker aktivera dig mer genom att hitta på olika aktiviteter.

Skippa "smygchecken"

Autosvar är en självklarhet att sätta upp innan du lämnar kontoret för semestern. Men försök också att inte gå igenom eller ens snegla på mailen under din ledighet. Det kommer bara leda till att du blir stressad och att du får ut mindre av din välbehövda återhämtning.

Stäng av sociala medier

Ta inte bara paus från mailen, maxa också din paus från intryck och press från omvärlden genom att ta bort notisfunktionen på mobilen. Ingen mår bra av att jämföra hur andra spenderar sin semester. Blir du avundsjuk på någon som spenderar den i solen? Öppna ett sparkonto i en rolig app och bestäm dig för att fira din nästa semester på varmare breddgrader! Och kom ihåg, ofta är det inte så bra som vi vill ge sken av i flödet.

Var naturlig

Ge dig ut i naturen! Som man brukar säga: "Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Så försök att motionera på ett naturligt sätt. Du kanske kan köra träningspasset i skogen istället för att trängas i gymmet? Vi lovar, du kommer må super efter några timmars frisk luft ute i promenadspåret.

Sist men inte minst:

Ta tid till reflektion. Vad har varit bra och vad har varit mindre bra i vardagen? Finns det något du vill ändra på, eller något du vill ha mer av? Du kanske vill börja yoga, meditera eller eller hitta på andra saker som får dig att slappna av även i din vardag? 

Go for it!