Bankernas motbud ligger i snitt på 0,4%

2023-02-18

Bankernas motbud ligger i snitt på 0,4%

Rabatten från bolånebankerna varierar ofta från 0,2 till 0,8 procent när du begär ut ditt bolånepass. Det rör sig om över 12 000 kronor per hushåll. Det visar färska siffror som vi har tagit fram via Demoskop som intervjuat 1043 bolånare. Det räcker med att begära ut sitt bolånepass (amorteringsunderlag), så får många bolånare en betydligt bättre ränta av sin gamla bank. Den som flyttar lyckas antagligen ännu bättre.

Bolånare kan få över 12 000 kr i rabatt bara genom att hämta sitt bolånepass
Motbuden från bankerna är bättre än sitt rykte

Påfallande många bolånare får motbud på både 0,4 och upp till 0,8 procentenheter efter att de har begärt ut sitt amorteringsunderlag, eller bolånepass som vi väljer att kalla det. Det rör sig om stora pengar. De små procenttalen är lätt att blunda för. Men de får ju stor effekt på svenskarnas miljonlån. Snittlånaren som får 0,4% bättre boränta bara genom att tala om bolåneflytt med sin gamla bank. Det är över 12 000 kr per år för snittlånaren.

Storlånare får mer

Skillnaderna mellan bolånare i storstad och landsort är stor. De i landsorten får en flyttränta på i snitt 0,37 %-enheter lägre ränta. För de i storstaden är samma skillnad hela 0,46%-enheter. I storstäderna är ofta bostäderna dyrare. Det ger ofta mer engagerade bolånare. Ett stort lån i sig ger inte nödvändigtvis bättre boränta. Men en engagerad bolånare, lyckas ofta bättre.

Hämta ut ditt bolånepass

Vi uppmanar alla bolånekunder att begära ut sitt bolånepass (amorteringsunderlag) från sin bank. Vi har samlat instruktioner och kontaktuppgifter som gör det enklare för dig att komma igång på vår hemsida. Du som är Påmindanvändare hittar även kontaktuppgifter och instruktioner inne på ditt konto.

/ Peter Sjödahl, VD

Skaffa bolånepass