Så sänker du kostnaden för din hemförsäkring

Emanuel Persson
2020-02-18

Så sänker du kostnaden för din hemförsäkring

Inför varje försäkringsår brukar premierna för hemförsäkringar höjas. Detta kan bero på ökade antal skador, dyrare lösöre eller förändringar i ditt område, men oftast beror det på att det finns en högre risk eller ökade kostnader för försäkringsbolaget. Vi har därför sammanställt våra bästa tips för hur du kan sänka dina försäkringskostnader och spara pengar!

5 sätt att sänka din försäkringskostnad

1. Säkerhetsdörr eller hemlarm

Om du har en säkerhetsdörr eller ett hemlarm minskar risken för exempelvis inbrott, och detta bör du definitivt nämna till ditt försäkringsbolag inför en förnyelse. Eftersom det är lägre risk att försäkringen kommer användas, bör du också få en lägre premie!

2. Håll koll på lösöret

Kolla upp vad ditt lösöre faktiskt är värt, så att du inte betalar en för hög premie för övervärderade saker i ditt hem.

3. Se över din självrisk

Kolla upp hur mycket du betalar i självrisk. Ju lägre självrisk du har, desto dyrare blir din hemförsäkring. Om du väljer en högre självrisk så kan du få en billigare premie. Det kan därför vara värt att väga försäkringens pris mot hur ofta du tror att du kommer utnyttja den.

4. Samla dina försäkringar

Samla alla dina försäkringar hos samma leverantör för att kunna förhandla ner priset, och flytta aldrig en försäkring utan att få en samlingsrabatt!

5. Undvik dubbelförsäkringar

Se upp så att du inte är dubbelförsäkrad! Det är viktigt att ha ett ordentligt skydd, men ibland betalar vi onödigt mycket för täckning som redan ingår i våra existerande försäkringar. Exempel på detta är sakförsäkringar som ofta ingår i din hemförsäkring. Detsamma gäller även för avbeställningsskydd vid resa; det brukar räcka gott och väl med det skydd som ingår i ditt betalkort.