Vad innebär ett anvisat elavtal?

Emanuel Persson
2019-01-18

Vad innebär ett anvisat elavtal? 

Har du ett anvisningspris på ditt elavtal? Eller är du osäker på vad det innebär? Då borde du läsa det här!

Hur vet jag om jag har ett anvisningspris? 

Det som både är krångligt och lurigt med anvisningspris är att det kallas för olika saker beroende på vilket elbolag du har. En del elbolag får det att låta som att det är ett bra avtal, och att man har ett "enkelt" eller ett "normalt" elpris. Så låt dig inte luras av namnet! Du bör haja till om det står att du har ett tillsvidareavtal, normalpris eller enkelt pris på din avtalsbekräftelse eller faktura. Det finns en stor chans att du få får din el till ett anvisningspris.

Varför ska man akta sig för ett anvisningsavtal?

Ett anvisat pris blir ofta väldigt dyrt i längden. Elpriset på ett anvisningsavtal brukar vara jämt, men det är ofta betydligt dyrare än både rörligt och fast elavtal. Eftersom att det inte finns någon uppsägning eller bindningstid lägger elhandelsbolagen på extra påslag istället. De tar helt enkelt mer betalt som säkerhet.

De goda nyheterna för dig är det är fritt fram att säga upp avtalet eftersom det varken finns uppsägnings- eller bindingstid.

Anledningen till att du borde byta från ett anvisat elpris

Du kommer antagligen att spara mycket pengar på att göra ett aktivt val. Om du byter från anvisningsavtal till i stort sett vilket annat typ av elavtal som helst, finns det garanterat pengar att spara. Man beräknar att så många som 700 000 svenska hushåll har ett anvisat elpris, så om du är osäker kan det vara värt att kolla upp vad du har för typ av elavtal.

Du kan såklart också låta Påmind hjälpa dig. När du använder Påmind får du in information om dina avtal, och du kommer då få reda på vilket typ av elavtal du har. Sannolikt kommer ditt elhandelsbolag kunna erbjuda dig ett mycket bättre pris via Påmind!