Vi svarar på vanliga frågor om bolån

Emanuel Persson
2020-09-03

Vi svarar på vanliga frågor om bolån

Som alla kanske vet är bolån ett lån som man tar när man ska köpa en ny bostad. Men har du koll på alla begrepp? Oavsett om du ska ta ett bolån eller redan har ett har vi samlat de vanligaste frågorna som finns därute! 👏

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked på hur mycket du får låna till en bostad baserat på din nuvarande situation och inkomst. Det kan vara en bra idé att först ansöka om ett lånelöfte om du ska börja titta på att köpa bostad. En mäklare kan exempelvis kräva att du har ett lånelöfte innan du lägger ett bud. Giltighetstiden på ett lånelöfte brukar skilja sig mellan banker, men den ligger oftast på mellan 3-6 månader.

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket du kan låna från din bank avgörs av din ekonomi och värdet på bostaden som du köper. Det brukar finnas en minimum summa för bolån som ligger på runt 50 000 kr.


Vad är snittränta?

Snitträntan är den genomsnittliga ränta för bolån som en bank har gett till sina kunder. Sen 2015 är det en regel som innebär att alla banker måste visa snitträntan för alla kunder, för att man ska kunna se vad andra kunder till banken har fått i ränta.


Vad är listränta?

Listränta är den ränta som banker visar utåt i marknadsföring eller på sin hemsida. Det går dock att få betydligt lägre ränta egentligen, därför är det alltid bäst att kolla in snitträntan.

Fördelar och nackdelar med fast ränta?

Den stora fördelen med fast ränta är att du alltid vet vad du kommer betala, oavsett vad som händer med räntorna under din bindningstid. Detta innebär en ekonomisk trygghet eftersom att räntan inte kommer gå upp för dig om den går upp rent allmänt. Det som dock är det negativa med fast ränta är att det sammanlagt blir dyrare än om du skulle ha en rörlig ränta. Man kan säga att det med fast ränta tillkommer en avgift som en försäkran om att din ränta inte kommer ändras om det blir ett sämre ekonomiskt läge.

Fördelar och nackdelar med rörlig ränta?

Fördelen med en rörlig ränta är att den historiskt sett har legat på en lägre nivå jämfört med den fasta räntan. Man kan alltså säga att det oftast blir billigare med en rörlig ränta. Dock blir nackdelen med den rörliga räntan att du inte kan förutse din kostnad, vilket gör det svårare för dig att planera din vardagsekonomi. Om du har en rörlig ränta kan det därför vara smart att spara ihop till en buffert, ifall att räntan skulle höjas.


Vad innebär rak amortering? 

Rak amortering innebär att du varje månad eller kvartal betalar tillbaka samma amorteringssumma tillsammans med aktuell ränta. Från början är räntan hög för att sedan minska i takt med att din skuld minskar. Totalsumman vid varje betalningstillfälle blir olika, eftersom att räntekostnaden baseras på skulden. Den månatliga kostanden blir därför högre i början men minskar i slutet.

Vad är ett annuitetslån?

Ett annuitetslån innebär att du månadsvis betalar tillbaka ett fast belopp till banken. I takt med att lånet minskar betalar du mindre ränta men avbetalningen blir högre. Amorteringssumman ökar alltså med tiden och räntekostnaden minskar, vilket betyder att totalsumman alltid är konstant. Fördelen är att du inte behöver amortera lika mycket i början som vid rak amortering.

Hur kan vi hjälpa dig med ditt bolån?

Vi har sedan starten av Påmind haft problem med att få de större bankerna att svara på förfrågningar via vår plattform. Vi kämpar fortfarande med att få bankerna med på idéen om att premiera sina lojala kunder. Men fram tills dess har vi tagit fram andra sätt som kan hjälpa dig att sänka kostnaderna för ditt bolån. Som Påmindanvändare kan du idag utmana ditt bolån tillsammans med vår samarbetspartner Lånekoll.

Om du utmanar ditt lån via oss får du kostnadsfritt in offerter från andra konkurrerande banker. Om du inte redan har ett konto hos oss kan du skaffa det här, och du som har ett Påmindkonto kan kolla in denna funktion på vår upptäcksida.