Vanliga frågor om privatlån

Emanuel Persson
2020-11-23

Vanliga frågor om privatlån

Funderar du på att skaffa ett privatlån? Nedan har vi svarat på några vanliga frågor för att hjälpa dig hitta rätt i lånedjungeln!


Vad är ett privatlån?

När du lånar pengar för att exempelvis köpa en bostad, görs det med din bostad som så kallad säkerhet. Detta innebär att banken har rätt att ta din bostad om du inte kan betala lånet. Ett privatlån - ibland kallat blancolån - är ett lån som tas utan en sådan säkerhet. På grund av detta brukar räntan för ett privatlån vara högre än för bostadslån, eftersom banken tar en större risk när de lånar ut pengarna till dig. Du kan inte heller binda räntan för ett privatlån. Privatlån brukar användas för att exempelvis få ihop kontantinsatsen till en bostadsrätt, för att köpa bil, eller för att finansiera en renovering.


Vad krävs av mig för att få ta ett privatlån?

Du måste vara minst 18 år gammal och ha en stadig inkomst, samt vara folkbokförd och skriven i Sverige i minst 12 månader. Du ska inte heller ha någon skuld hos kronofogden de senaste 6 månaderna. När du ansöker om ett privatlån kommer banken ta ut en kreditupplysning. Om du vill undvika att det tas för många kreditupplysningar kan man ansöka om lån hos en jämförelsetjänst eller förmedlare, som hämtar offerter från flera långivare med endast en kreditupplysning. Du som har ett Påmindkonto kan få hjälp med detta, du som inte har ett konto hos oss kan skapa det här.


Kan jag skaffa privatlån om jag har A-kassa?

De flesta långivare anser att A-kassa inte är en tillräckligt stadig inkomstkälla, vilket kan påverka riskbedömningen som görs innan ett lån beviljas. Med det sagt så görs alltid en individuell bedömning av dina förutsättningar.


Hur sätts räntan för ett privatlån?

Räntan för ett privatlån sätts alltid individuellt och hänger på dina individuella förutsättningar samt bankens riskbedömning. Den totala kostnaden för ditt lån beror på den effektiva räntan, det totala lånebeloppet och återbetalningstiden. Med den effektiva räntan menas den nominella räntan plus uppläggnings- och aviseringsavgifter. Dessa avgifter är inte alltid lätta att upptäcka då långivare oftast marknadsför sin nominella ränta. Det är därför viktigt att noggrant undersöka vilka avgifter som kan tillkomma innan du tecknar ett lån, eftersom denna typ av villkor kan skilja sig markant mellan olika långivare. 


Hur funkar amortering på privatlån?

Privatlån amorteras enligt den valda betalningsplanen, och återbetalningstiden kan ligga mellan 1 till 20 år. Den totala kostnaden för lånet blir billigare ju tidigare du betalar av det, eftersom du kommer betala ränta under en kortare tid. Därför är det värt att se över hur mycket du kan betala varje månad, och försöka lösa lånet så fort som möjligt. 


Kan jag samla mina privatlån hos en bank?

Ja, du kan samla dina lån hos en långivare. Det är oftast billigare att göra så eftersom du då kan få ner din totala räntekostnad. Ett sätt att göra detta på är att ta ett nytt lån för att betala av flera mindre skulder. 


Vill du veta mer eller är du kanske sugen på att skaffa ett privatlån? Ta hjälp av Påminds personliga rådgivning som du hittar inne på vår upptäcksida.